“Да открием богатство” на 25 август на връх Шипка

Нова игра за ученици ще се състои на 25 август, част от тържествата за 140 – годишнината от Шипченската епопея. В деня, посветен на децата, освен традиционните състезание по изкачване на стълбите към Паметника и по планинско ориентиране, малките посетители ще могат да се включат в проект, чиято цел е под формата на интересна игра участниците да се запознават с исторически събития и места.

Обикновеното протичане на търсенето на съкровище е чрез разгадаване на  логически загадки и ребуси да се стигне до предварително скрити предмети. Загадките са свързани с разчитане на  “древни писма”, разгадаване  на шифри, разчитане на  карти и т. н. Неразривно свързан с това е и спортният елемент изразен в спортно-туристически сръчности: разпъване на палатка, дърпане на въже, минаване по алпинистко препятствие, движение по азимут и др. Крайният резултат е едно интересно, полезно и изпълнено с познание и забавление мероприятие.

Темата на играта на 25 август ще бъде „Шипченска епопея“ и ще се проведе от 14:00 ч. – 15:30 ч. Записване се приема до 13:00 ч., пред паметника.

Играта включва маршрут с алпинистки препятствия, ориентиране и разгадаване на загадки, шифри, криптирани писма и др. Участниците могат да влязат в ролята на археолози, историци и приключенци.

Играта се организирана от НЧ „Светлина – 1861″, гр. Шипка, със съдействието на Областна администрация – Габрово, Алпийското дружество и клуб по ориентиране – гр. Казанлък и Национален парк – музей “ Шипка – Бузлуджа“, гр. Казанлък.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар