Повече от 200 деца от цялата страна ще се състезават по стълбите към Паметника на свободата

Повече от 200 деца са се записали до момента за едно от най-атрактивните състезание у нас – това по изкачване стълбите към Паметника на свободата. За поредна година ученици от цялата страна на възраст от 5 до 12 клас ще се включат в нелекото предизвикателство да пробягат 890 – те стъпала за най-кратко време. И макар да изглежда на пръв поглед лесно, който не е изкачвал стъпалата към Шипка – той не знае колко добре подготвен трябва да си, за да успееш да го направиш с лекота. Затова всички състезатели, които са се записали, преди да бъдат допуснати до стартовата права трябва да са минали предсъстезателен медицински преглед и да имат документ за това. Вярно е, че нашето състезание е различно, но и в негова действа олимпийският принцип– така че мили състезатели, важно е участието и усилието, което сте положили да бъдете там горе на Върха, а не толкова да бъдете победители. Победата е във всеки един от вас и силният ви дух го показва, а медалите и наградите са само материалното измерение на вашите усилия и усещания.

След финала на състезанието всички участници ще участват в открит урок по история, воден от един от най-добрите специалисти по военна история в България доц. д-р Марко Златев. Ще наблюдават и пресъздаването на боевете, довели до българската свобода.

Всички участници ще бъдат облечени с тениски, предоставени от фирмата Нетера АД, а наградите осигуряват – Сиела Норма АД, Technopolis и СТС Инвест Холдинг АД.

Началото на състезанието ще бъде дадено от областния управител на Габрово Николай Сираков точно в 10:00 часа при основата на стълбите към Паметника.

За да наблюдавате състезанието и всички други инициативи, които са част от програмата на 22 август на връх Шипка има организиран безплатен транспорт от Габрово.

Автобусите ще тръгват в 9:30 часа от пл. „Възраждане” и ще извозват граждани докато има желаещи.

След приключване на възстановката на боевете на Върха автобусите ще започнат извозване към гр. Габрово в 14:30 часа.

Безплатни ще бъдат и автобусите ако желаете да се включите и туристическите походи. За Соколски манастир автобусът тръгва в 7:30 часа, а за м. Узана – в 7:00 часа.

Тръгването отново е от пл. „Възраждане”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар