„Опълченците от Габровския край“

За финал на „Национално честване Шипченска епопея“ запазихме представянето на книгата „Опълченците от Габровския край“ на 27 август от 17 часа в Актова зала на Национална Априловска гимназия.
Това представяне е поредната инициатива на Граждански комитет „Памет Габровска”, но този път по покана на Областен управител на област Габрово.
Същата е написана от именитият Габровец и общественик Ангел Илиев, или както всички го наричат бай Ангел. Личност със завидна и широко известна просветна, краеведска, историческа и обществена изследователска дейност. Само библиографската справка със заглавията на издадените и публикувани от него статии, изследвания и книги представлява списък от над 106 страници.
След оттеглянето си от активната педагогическа дейност, преди повече от 25 години, системно провежда краеведски изследвания. В резултати от своята изследователска краеведска дейност, той издава над 20 книги . По негова инициатива в Габрово е учредено Краеведско дружество „Илия Габровски“, на което е дългогодишен предан секретар. От 2018 година е избран за председател на гражданския комитет „Памет Габровска“. На третия конгрес на Съюза на краеведите в България е удостоен със званието „Заслужил краевед“. С Решение № 191 от 29 септември 2022 година на Общински съвет – Габрово за своята изследователска народополезна дейност и във връзка с 95-ата му годишнина, Ангел Ангелов е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.
В събитието ще участват Детска Фолклорна Формация ”Габровски гласчета” с ръководител Стефка Стоева и членове на НД „Традиция“-Габрово като почетен караул.
В книгата от 550 страници са включени биографиите на повече от 30 габровски опълченци, няколко Ботеви четника от Габровския край, историята за паметника на връх Свети Никола и тържественото му откриване от Цар Борис III, както снимки и данни за други паметници от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ в района на Габрово свързани с боевете на връх Шипка.
На събитието, като официален гост по покана на „Памет Габровска”, ще присъства и Джон Бризби.
Джон Бризби е съветник на английската кралица, но и наследник на велики българи. Той е правнук на Тодор Бурмов – първият министър-председател на Княжество България. А другият му прадядо е Константин Хаджикалчев – предприемчив търговец и щедър дарител от възрожденската епоха.
Какво е общото – една от книгите на бай Ангел е именно за Тодор Бурмов, която е и причината за запознанството на двамата мъже.
В дните на тазгодишните празници, Ангел Ангелов навърши 97 години. Да е здрав и да твори още.
Довечера ще ви очакваме.