ЕКСПОЗИЦИЯ С 29 ТАБЛА РАЗКАЗВА ИСТОРИЯТА НА ХРАМ-ПАМЕТНИК „РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО“

Изложбата „120 години Храм-паметник „Рождество Христово“ представя 29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки на храма, известен още като Златната църква на Шипка.
🕰Експозицията ще бъде открита на 7 август 2023г. от 17:30 часа в Националния музей на образованието.
🇧🇬Събитието е част от съпътстващата програма на Национално честване Шипченска епопея и се организира от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ , Областен управител на област с административен център Габрово и Национален Музей На Образованието.
В изложбата се представят още текстове на речите на княз Фердинанд I на тържествата на 15 и 18 септември със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, Копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и др. Показани са и две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“.

За Храм-паметник „Рождество Христово“
📌Храм-паметникът „Рождество Христово“ е построен в стила на руските църкви от 17 век с характернаите богати детайли, пищна декоративност, изобилие от архитектурно-художествени елементи. Състои се от централно тяло и кула-камбанария. Централното тяло е с правоъгълна форма, с пет големи позлатени купола с кръстове на тях. В кулата-камбанария са монтирани 17 камбани. Най-голямата от тях тежи около 12 т, а най-малката – 20 кг.
📌Теренът за строеж е избран от Олга Скобелева, а жителите на тогавашното село Шипка го даряват. Строителството започва през 1896 г. по проект на арх. Антоний Томишко, то продължава шест години и през 1902 година Храм-паметникът е тържествено открит.
📌Ценно произведение на приложното изкуство е иконостасът на храма. Той е богато украсен с растителни орнаменти и е изцяло позлатен. На него има 83 икони, подарени от монаси-иконописци от атонския руския манастир “Свети Пантелеймон”.
📌Криптата на Храма-паметник е превърната в костница. В двете ѝ галерии са разположени 17 мраморни саркофага, в които са положени останките на воините, загинали при отбраната на прохода през август 1877 г., по време на Зимното шипченско стоене и в боевете край Шипка-Шейново през януари 1878 г. На саркофазите са изписани воинските части, взели участие в тези сражения.