На 21 август откриваме тържествата за Шипченската епопея със „Строителите на Паметника на свободата“

На 21 август в Габрово даваме начало на тържествата, посветени на Шипченската епопея с изложбата „Строителите на Паметника на свободата“. Изборът за това събитие не е случаен, защото имено през настоящата година освен 142 години от епичните боеве отбелязваме и 85 години от откриването на най – величествения монумент Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата. Фотодокументалната изложба е по инициатива на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, а нейн символичен домакин в Габрово е Художествена галерия „Христо Цокев“ със съдействието на Областната администрация.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Откриването е на 21 август, сряда, в 17:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, където ще остане до 5 септември.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и  се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.